Petersell


2,50 

Petersell. Petroselinum crispum
On tõeline imetaim, värskuse ja roheluse kehastus

Laost otsas

Kirjeldus

Petersell. Petroselinum crispum

Petersell mõjub puhastavalt näärmetele, kaasa arvatud ajuripats, kilpnääre, neerupealised, lümfid, eesnääre, vähendades nende turseid. Puhastab hingeõhku ja hävitab suuõõne baktereid. Ta on nõrk antibiootikum ja tugevdab immuunsüsteemi.

Ka on ta looduslik antihistamiin – aitab allergia, astma, löövete, peavalu korral – kui veres on liiga kõrge histamiini tase. Olles nn hapnikutootja rakkudele, stimuleerib petersell südame tööd, arterite ja kapillaaride tervist, alandab kõrget vererõhku. Puhastab põit ja soodustab neerude tööd, on vereloome stimulaator, looduslik abimees igasuguste põletike korral. Peterselli kasutamine soodustab nägemise paranemist. Aitab liigestevalu ja reumaga kimpus olevaid, närvipõletiku ja veenilaiendite korral.

Petersell on väga hea seedimist soodustav vahend. Ta leevendab spasme, vabastab gaase. Loodusliku diureetikuna vabastab keha liigsest veest, vähendab toitumisest tekkinud vaevusit. Seda teadsid juba vana-vanaemad, kes jõid igal õhtul tassi peterselliteed. Petersell on tugev antioksüdant ja ergutav ürt, mis peaks kuuluma vähihaigete menüüsse.

Seega on tegemist tõelise loodusliku arstirohuga, mis on tegelikult kõigile ju nii hõlpsasti kättesaadav. Hea teada: peterselli söömine pärast küüslauku kaotab suust ebameeldiva lõhna.

Hiina meditsiinis

liigitatakse ta sooja iseloomuga taimede hulka. Maitse: terav, mõru, soolane. Organid: magu, põrn, neer. Toime: parandab seedimist, vähendab mürke toidumürgituse korral.

Soodustab urineerimist: vedelike seiskumine, ülekaal, neerukivid, urineerimisraskus.

Vähendab niiskust-kuumust: kõrvapõletikud, kuulmislangus. Kasutamine: maitsetaimena, teena.

Peterselliteed võib teha nii kuivatatud kui värsketest lehtedest. 1 tassi kohta 1 tl ürti või näpuotsatäis lehti. Lasta tõmmata, juua lonkshaaval. Mõju ilmneb väheke pikemal tarvitamisel, aga seedimist soodustab kohe.

Kulinaarne nauding

Kasutatakse maitserohelisena pea kõikides soolastes toitudes, kuhu pannakse maitsetaimi – suppides, kastmetes, ürdisegudes, sobib lihale, kalale (kui maitseb), kanale, sobib pestosse, maitsevõisse, rohelisse smuutisse – ole loominguline!